Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta Consiliului de Administratie de marti, sa majoreze pentru a cincea oara consecutiv dobanda de politica monetara, cu 0,25%, pana la 9,75%, si sa pastreze nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.
Majorarea dobanzii va fi aplicata incepand cu data de 7 mai, se arata intr-un comunicat al BNR. Banca Centrala se angajeaza sa continue gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, se precizeaza in acelasi comunicat.
BNR a majorat dobanda de politica monetara, la fiecare sedinta a Consiliului de Administratie care a avut loc incepand din octombrie si pana in prezent. Astfel, dobanda cheie a crescut de la 7% la 9,75%, in ultimele sapte luni. Deciziile BNR au fost luate ca urmare a cresterii inflatiei, care a fost alimentata in principal de cresterile costurilor cu salariile si de preturile alimentelor. Rata anuala a inflatiei a ajuns in luna martie la 8,6%, nivelul maxim din ultimii doi ani.
In sedinta de marti, Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat joi.
Rezervele minime obligatorii sunt de 20% din pasivele in lei si de 40% din cele in valuta. Bancile trebuie sa constituie aceste rezerve pana pe data de 23 a fiecarei luni.
Rata dobanzii de politica monetara este plafonul ratelor dobanzilor la care BNR atrage depozite pe termen de o luna de pe piata monetara interbancara. Prin urmare, majorarea dobanzii de politica monetara afecteaza costurile refinantarii de pe piata interbancara. Dobanzile practicate pe piata monetara romaneasca sunt puternic corelate cu rata dobanzii de politica monetara si orice crestere de dobanda va fi simtita si la nivelul dobanzii produselor