CĂLIN HERA:"Constituirea unei subcomisii care să studieze dosarele de corupţie Mitrea şi Năstase e o atingere gravă a separaţiei puterilor în stat, a independenţei justiţiei."
Ceea ce bănuiam ieri a căpătat contur astăzi: Curtea Constituţională a devenit (de mai multă vreme) un fel de Oracol care oferă decizii-cimilitură. Trimiterea la parlament a dosarelor deschise pe numele „miniştrilor-penali“ a fost una din acele decizii cu bătaie lungă şi întortocheată. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a dus mai departe cimilitura: dosarele respective vor fi studiate de o subcomisie alcătuită din şapte deputaţi. Iar unde sunt 7, pot fi 77 sau 277.
Eu văd cel puţin trei lucruri interesante aici. Faptul că urmărirea penală pentru corupţie a unor miniştri-parlamentari nu poate fi făcută decât cu aviz de la Camera din care fac parte era, deja, o problemă. Era o interpretare deosebit de favorabilă a imunităţii parlamentare. Faptul că avizul e dat după studierea dosarului e mai mult decât o imunitate parlamentară pentru fapte de corupţie. E mai mult decât o aberaţie. Constituirea unei subcomisii care să studieze dosarele de corupţie Mitrea şi Năstase e o atingere gravă a separaţiei puterilor în stat, asupra independenţei justiţiei.
Ce se va întâmpla în realitate? Puterea politică, prin parlamentarii subcomisiei, va decide referitor la începerea sau neînceperea urmăririi penale. Decizia nu va fi una principială, ci una bazată pe studierea dosarelor, ca şi cum deputaţii respectivi ar fi un complet de judecată. Mi se pare doar mie sau e, cu adevărat, o situaţie deosebit de gravă?
O altă problemă: liderul PSD Miron Mitrea se plânge că dosarul a fost deschis de trei ani şi că el nu a aflat nici până astăzi ce e între coperţile lui. Se preface că nu ştie despre ce e vorba. În clipa asta, dosarul e doar o lucrare, în limbaj tehnic. Ni