Av Razvan A Hutanu Pentru activitatea sa profesionala, avocatul are dreptul la onorariu, precum si la acoperirea tuturor cheltuielilor facute in interesul clientului sau. In ceea ce priveste onorariile, acestea se stabilesc in raport de anumite elemente, precum: timpul si volumul de munca solicitata pentru executarea mandatului primit sau activitatii solicitate de client; natura, noutatea si dificultatea cazului; importanta intereselor in cauza; notorietatea, titlurile, vechimea in munca, experienta, reputatia si specializarea avocatului; conlucrarea cu experti sau alti specialisti impusa de natura, obiectul, complexitatea si dificultatea cazului; avantajele si rezultatele obtinute pentru profitul clientului, ca urmare a muncii depuse de avocat; situatia financiara a clientului.
Onorariile se stabilesc, in mod liber, intre avocat si clientul sau. Este foarte important de precizat ca nu exista onorarii minime si nici maxime impuse. Fiecare avocat are dreptul sa-si stabileasca onorariile in functie de criteriile pe care le alege, criterii enuntate mai sus. Onorariul se determina si se prevede in cuprinsul contractului de asistenta juridica, la data incheierii acestuia intre avocat si client, dar inainte de inceperea asistentei si/sau reprezentarii clientului. Onorariile avocatului pot fi: orare; fixe (forfetare); de succes; formate din combinarea onorariilor orare sau fixe cu cele de succes. Onorariul orar reprezinta onorariul stabilit pentru fiecare ora de servicii profesionale pe care avocatul o presteaza clientului. Onorariul fix (forfetar) constituie o suma fixa cuvenita avocatului, pentru un serviciu profesional pe care il presteaza clientului.
Avocatul are dreptul ca, in completarea onorariului fixat, sa solicite si sa obtina si un onorariu de succes, cu titlu complementar, in functie de rezultat sau de serviciul furnizat. Referitor