Un creier mai mare te face automat mai inteligent? Persoanele oarbe chiar aud mai bine decat cei care vad? Si de ce, odata ce ti-a intrat in cap o melodie enervanta, nu mai poti scapa de ea? Exista multe mituri legate de creierul nostru, dar sunt si multe lucruri adevarate. Doi neurologi, Sandra Aamodt si Sam Wang, explica o parte dintre cele mai surprinzatoare secrete ale materiei cenusii, arata dailymail.co.uk.
1. Nu poti sa te gadili singur: Adevarat
Atunci cand un doctor consulta un pacient care se gadila, pune mana acestuia peste a sa, pentru ca pacientul sa nu se mai gadile. De ce functioneaza? Pentru ca indiferent de cat de rau te-ai gadila, nu te poti gadila singur.
Asta se intampla deoarece creierul se concentreaza pe senzatiile venite din exterior. Astfel, nu risca sa "piarda" informatii importante venite din mediul inconjurator, in defavoarea senzatiilor cauzate de propriile actiuni. Pe scurt, din instinct de autoconservare, tu nu ti-ai face singur rau, asa incat creierul se concentreaza pe varianta mai riscanta pentru tine, respectiv mediul extern.
De exemplu, vei percepe destul de putin textura sosetelor tale, in schimb vei simti clar o mana care ti se asaza pe umar.
2. A privi o fotografie este mai solicitant decat a juca sah: Adevarat
Cand inginerii au incercat prima oara sa programeze computere care sa imite abilitatile umane, le-a fost relativ usor in cazul realizarii actiunilor logice, matematice, cum ar fi, spre exemplu, mutarile dintr-un joc de sah. Le-a fost insa foarte greu sa faca un computer sa descifreze ce continea o imagine.
Un motiv pentru care se intampla acest lucru este dificultatea identificarii obiectelor de sine statatoare. Iti vei da seama de acest ambiguitate atunci cand nu vezi foarte bine un obiect si il confunzi. De exemplu, ca atunci cand ti se pare ca vezi o pia