Cea mai mare bancă din Elveţia, UBS, ar putea concedia până la 8.000 de angajaţi după ce a fost zdruncinată de pierderile legate de criza financiară. Grupul bancar a raportat şi pe
Cea mai mare bancă din Elveţia, UBS, ar putea concedia până la 8.000 de angajaţi după ce a fost zdruncinată de pierderile legate de criza financiară.
Grupul bancar a raportat şi pe primul trimestru al acestui an deprecieri ale activelor de 11,4 miliarde de dolari. Până în prezent, criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA a înghiţit 38 miliarde de dolari din activele băncii elveţiene, transformând-o în cea mai mare victimă europeană a crizei financiare globale. Analiştii se aşteaptă ca astăzi, UBS să anunţe eliminarea a 10% din totalul de 83.000 de angajaţi la nivel global.
Banca elveţiană a mai disponibilizat şi anul trecut 1.500 de angajaţi. "Trebuie să facă ceva pentru a câştiga încrederea acţionarilor. Nu aş fi surprins să disponibilizeze mai mult de 8.000 de angajaţi", a afirmat Peter Thorne, analist al grupului britanic Helvea, citat de "Bloomberg". UBS a cerut aprobarea acţionarilor pentru o majorare de capital de aproximativ 14 miliarde de dolari. Asta după ce au primit 12 miliarde de dolari de la investitori din Singapore şi Orientul Mijlociu, în luna martie, în urma unei emisiuni de acţiuni.
Cele mai mari companii financiare din lume au anunţat până acum pierderi de 319 miliarde de dolari în urma deprecierii activelor în contextul crizei globale a creditelor. Banca americană Citigroup a raportat cele mai mari pierderi de 41 miliarde de dolari, iar pe locul al doilea la nivel mondial se află grupul elveţian UBS.