Tragedia care a lovit Myanmar (fosta Birmanie) la trecerea ciclonului Nargis capătă proporţii din ce în ce mai mari, pe măsură ce autorităţile inventariază pierderile de vieţi omeneşti. Potrivit celui mai recent bilanţ oficial, peste 22.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma trecerii ciclonului, iar numărul victimelor ar putea creşte după stabilirea contactelor cu localităţile din Delta Irrawaddy, zona cea mai afectată. În plus, peste 41.000 de persoane sunt date dispărute, fiind cel mai probabil moarte.
Sute de mii sau chiar milioane de persoane au rămas fără locuinţe şi fără acces la o sursă sigură de apă. Ministrul de externe, Nyan Win, a subliniat că 10.000 de persoane au murit într-un singur oraş, Bogalay. Agenţiile umanitare internaţionale se tem însă că cifra oficială subestimează adevăratele dimensiuni ale dezastrului. Potrivit publicaţiei britanice The Times, ar fi vorba de 50.000 de morţi şi două-trei milioane de persoane rămase fără locuinţe. Tragedia este comparabilă cu cea produsă de valul seismic din Oceanul Indian din 2004. Şapte municipalităţi au fost desemnate ca având “prioritate unu”, întrucât între 90 şi 95% din imobile au fost distruse de puternicele rafale de vânt aduse de ciclon.
Din cauza amplorii dezastrului, regimul dictatorial din Myanmar, izolat pe plan internaţional, a dat de înţeles că este dispus să accepte ajutoare străine. Cu toate acestea, guvernul a refuzat oferta Departamentului American de Stat, care era pregătit să trimită ajutoare şi echipe de intervenţie în regiune. Mai mult, “echipele de experţi străini care vin în Mynamar vor trebui să negocieze cu Ministerul de Externe şi cu cele mai înalte instanţe”, a precizat Maung Maung Swe, ministrul protecţiei sociale.Pe termen mediu, perspectivele nu se arată deloc îmbucurătoare pentru Myanmar. Cea mai grav afectată regiune, Delta Irrawady, este