Statul român îi protejează pe profesorii cu probleme psihice, în loc să-i oblige să-şi facă un control psihologic amănunţit, înainte de a ajunge la catedră. La ora actuală, un profesor care a fost examinat psihologic, la începutul anului şcolar, şi care a fost trimis la un control amănunţit de către specialist poate să refuze recomandarea acestuia. Totul este posibil pentru că în reglementările legale nu există nici un articol, care să-l oblige pe dascăl să facă acest lucru. De aceea, se ajunge tot mai des la situaţii în care profesorii îşi agresează fizic şi psihic elevii. Ultimul caz de acest tip este cel al profesoarei de geografie, Elena Stan (45 ani), de la Şcoala Nr. 162, din Bucureşti.
La mijlocul lunii martie, aceasta a agresat doi elevi de clasa a VIII-a. Obiceiul de a-şi lovi elevii şi a-i insulta pe ei şi pe părinţii lor, dar şi pe colegii de catedră era însă cu mult mai vechi. „Toţi profesorii din şcoală ştiau că are probleme. Nu sunt specialist, dar se vedea că are un comportament schizofrenic, jignea profesorii, elevii şi părinţii. Cineva din inspectorat mi-a spus: «O să mor cu ea de gât!». Eu aş propune ca toţi profesorii să facă un examen psihiatric, nu psihologic, din capul locului!”, ne-a spus Dorin Stoican, directorul Şcolii Nr. 162.
Cabinetele particulare emit adeverinţe pe bandă rulantă
Lacunele sunt susţinute atât de Ministerul Educaţiei, cât şi de Ministerul Sănătăţii. În august 2005, miniştrii de la vremea respectivă semnau un ordin comun privind controlul medical anual pentru personalul din învăţământul preuniversitar. „În cazul constatării unor tulburări de natură psiho-comportamentală, psihologii şcolari informează directorii unităţilor de învăţământ. Aceştia vor solicita, în condiţiile legii, un examen medical specializat de la un cabinet de medicină a muncii”.
Atât stipulează articolul 3 al ordinului, atât