Festivalul Filmului European aduce de mâine cele mai apreciate pelicule din ultimii ani. Ambasadorul onorific este Cristian Mungiu.
Luna mai începe cu filme bune la Bucureşti (8-18 mai) şi continuă la Timişoara (21-23 mai), Craiova (23-25 mai) şi Iaşi (28-30 mai), oraşele prin care se va perinda Festivalul Filmului European. Cea de-a 12-a ediţie - prima care a ieşit de sub tutela Comisiei Europene şi a intrat sub aripa Institutului Cultural Român - stă sub semnul Anului dialogului intercultural.
„Cred că acest festival este o oportunitate. Putem vedea filme americane tot restul anului, dar nu avem ocazia să vedem un film din Luxemburg sau Germania decât o dată pe an“, a spus ieri, într-o conferinţă de presă, Cristian Mungiu, ambasadorul onorific al festivalului şi cel care a conceput clipul de prezentare al evenimentului.
Festivalul debutează mâine, de la 19.00, la Sala Palatului, cu o Gală la care va participa şi cineastul Radu Mihăileanu, ambasador europeanal Anului Dialogului Intercultural. Gala va fi urmată de proiecţia unuia dintre cele mai premiate producţii franceze din 2007, „La Graine et le Mulet“/ „Cuşcuş cu chefal“, în regia lui Abdellatif Kechiche. Povestea unui bătrân imigrant tunisian care-şi deschide un restaurant pe un vapor vechi, undeva în sudul Franţei, şi-a revendicat trei distincţii la Veneţia şi a luat Premiul César pentru cel mai bun film.
Ciulei vine cu „Podul de flori“
Proiecţiile din Capitală vor avea loc la Cinema Studio şi la Muzeul Ţăranului Român. Vineri, de la 20.00, va putea fi vizionat în avanpremieră documentarul „Podul de flori“, în regia lui Thomas Ciulei, în prezenţa regizorului şi a protagonistului filmului, Costică Arhir. De trei ani, basarabeanul îşi creşte singur cei trei copii, după ce soţia a plecat la muncă în străinătate. Sâmbătă, „acţiunea“ se va muta la Muz