Muncitorii români de la şantierul naval i-au „botezat“ pe colegii asiatici cu nume româneşti, mai uşor de reţinut şi de pronunţat. Sursa: Feri Predescu
Cel puţin 300 de muncitori din China, Vietnam, dar şi din Republica Moldova lucrează de câteva săptămâni la Şantierul Naval Daewoo Mangalia (DMHI). Alţi 400 de muncitori străini urmează să vină aici până la sfârşitul anului.
Şantierul apelează la agenţii specializate de recrutare a forţei de muncă din China, Vietnam şi, pe viitor, din Sry Lanka. Cei mai căutaţi sunt sudorii, dar lucrează aici şi lăcătuşi mecanici, tubulatori şi vopsitori. Odată aduşi în ţară, participă la cursuri de perfecţionare şi obţin autorizare din partea unei societăţi de clasificare a navelor.
Disciplinaţi şi ascultători
Sunt muncitori care provin din familii numeroase şi care la ei în ţară câştigă sub 50 de dolari pe lună poate şi mai puţin. „Aici le dăm 300 de dolari în mână, mai puţin decât muncitorilor români, iar masa şi cazarea sunt gratuite. Mănâncă alături de noi în şantier şi sunt cazaţi în căminele noastre din staţiunea Venus şi din Mangalia“, precizează Vasile Iorga, vicepreşedintele DMHI Mangalia.
Aflăm că sunt „disciplinaţi, ascultă tori şi dornici să înveţe meserie“. Îi găsim în halele uriaşe lucrând cot la cot cu navaliştii români. Vietnamezii sunt mai discreţi, fug de aparatul de fotografiat, chinezii comunică imediat şi, chiar dacă nu ştiu limba română, o învaţă destul de repede.
Muncitorii români spun că nu prea reuşesc să-i deosebească, iar numele lor sunt foarte greu de reţinut, aşa că au găsit imediat soluţia. „El este Sing şi celălalt e Tai, dar noi le-am date nume româneşti. Primului i-am zis: «my name is Nae» şi el a pronunţat imediat «Nae» şi de-atunci aşa i-a rămas numele“, povesteşte râzând maistrul sudor Nicu Anghel. Aşa că asiaticii răspu