In sfarsit am avut parte si de ceva vesti bune dinspre economia SUA. In afara de datele despre somaj, publicate vineri, o serie intreaga de factori au aratat ca economia da semne de revenire. Sigur, timide, dar fata de acum cateva saptamani, cand toata lumea dadea drept sigura o recesiune, situatia parca s-a mai schimbat: daca e sa fie recesiune, aceasta va fi pe termen scurt. Daca raportul ADP (Automatic Data Processing) a fost prima veste buna, indicand ca economia SUA a creat, in luna aprilie, 10.000 de locuri de munca in sectorul privat (fata de o pierdere de 70.000, cat aratau estimarile), datele oficiale, publicate vineri, au confirmat ideea unui rebound al starii pietei fortei de munca. Cum estimarile aratau o cifra mare a pierderilor noilor locuri de munca, de 80.000, cifra publicata de Bureau of Labor Statistics a surprins pozitiv: numai 20.000, in timp ce rata somajului a scazut la 5% de la 5,2%, valoarea aferenta lunii precedente.
Bun, dar putem spune ca pare hazardat a vorbi acum de un reviriment al economiei, in conditiile in care nu se creeaza noi locuri de munca ci dimpotriva. E posibil, nu zic nu, insa trebuie sa tinem cont si de datele lunilor recente in care s-au pierdut, in medie, 80.000 de locuri de munca. O cifra de numai 20.000 pare, prin comparatie, un semnal pozitiv.
Dar nu numai statistica somajului ne-a surprins placut in perioada recenta: Factory Orders, valoarea aferenta lunii martie a crescut cu 1,6%, ISM non-manufacturing a crescut la 52 in aprilie fata de 49,6 in martie, iar valoarea preliminara a Produsului Intern Brut (GDP), aferenta primului trimestru, a crescut cu 0,6%. Cu alte cuvinte, desi economia SUA si-a incetinit dramatic ritmul de crestere, acesta nu a disparut. Daca revizuirile ulterioare (doua la numar) vor pastra acelasi semn pozitiv inseamna ca, pe primul trimestru, nu am avut o recesiune.
@N_P