În timp ce importatorii de medicamente îi cer cu insistenţă ministrului sănătăţii renegocierea preţurilor la medicamente, ameninţând cu închiderea depozitelor, Nicolăescu spune că nu
În timp ce importatorii de medicamente îi cer cu insistenţă ministrului sănătăţii renegocierea preţurilor la medicamente, ameninţând cu închiderea depozitelor, Nicolăescu spune că nu va ceda presiunilor.
"Ştiu că distribuitorii fac presiuni mediatice pentru creşterea preţurilor la medicamentele din import, dar acest lucru nu se va întâmpla. Până la 1 iunie nu voi face nimic în acest sens. Mâine (joi, 8 mai - n.r.) mă voi întâlni cu ei, dar pentru a discuta despre reducerea preţurilor la medicamente, deoarece sunt marje pentru a face acest lucru", a declarat Nicolăescu.
Argumentul distribuitorilor este acela că sunt siliţi să importe medicamente la cursul valutar de acum un an, respectiv 3,33 lei pentru un euro, dar să le cumpere la 3,7 lei pentru un euro. În plus, există un act normativ potrivit căruia preţul la medicamente ar trebui actualizat o dată la trei luni. Importatorii susţin că până acum au înregistrat pierderi de 20 de milioane de euro.
Depozitele, ferecate pe 8 şi 9 mai
În replică, ministrul susţine că legea potrivit căreia preţurile medicamentelor importate ar trebui revizuite o dată la trei luni este de fapt un ordin din 2002 care stipulează că preţurile "se pot revizui trimestrial". "Eu nu consider că sunt temeiuri pentru revizuirea preţurilor", a precizat Nicolăescu.
Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente din România au anunţat că vor închide din nou depozitele, pe 8 şi 9 mai, dacă ministrul Nicolăescu nu va accepta renegocierea. O primă măsură de acest fel a avut loc pe 18 aprilie când, timp de 24 de ore, toate depozitele de medicamente au rămas ferecate.