Romanul jurnalistic al Tatianei Niculescu Bran, „Spovedanie la Tanacu” şi continuarea acesteia „Cartea judecătorilor” sunt punctele de plecare pentru ceea ce Andrei Şerban spune că este primul său spectacol de teatru documentar. Regizorul român declară că, iniţial, a contactat-o pe Tatiana Bran în ideea de a face un film după cartea acesteia, dar cum mai mulţi regizori de film s-au declarat interesaţi de subiect, s-a gândit apoi să dramatizeze romanul.
Spectacolul pe care Şerban la făcut cu actori tineri de la Cluj, Oradea, Timişoara, Târgovişte şi Bucureşti pleacă de la povestea exorcizării de la Tanacu, aşa cum este ea povestită în cartea Tatianei Bran. Povestea este continuată cu istoria procesului lui Daniel Corogeanu, de care se ocupă noua carte, nepublicată încă. "Piesa apare înaintea cărţii. Este o reflectare în sensul că este rodul emoţiilor oamenilor care au fost permeabili la textul cărţii", spune Niculescu-Bran, care a mărturisit că volumul său nu este nici despre România, nici despre exorcizare, ci despre "oameni prinşi în situaţii dramatice".
Cei 13 actori din distribuţie, împreună cu Niculescu-Bran şi Andrei Şerban, au început repetiţiile la acest spectacol la un workshop care a avut loc la Plopi, în judeţul Cluj, în vara lui 2007. Apoi, montarea a fost prezentată la New York, proiectul fiind iniţiat de filiala Institutului Cultural Român din America. Spectacolul „Spovedanie la Tanacu” se joacă de acum şi Bucureşti de cinci ori, la începutul săptămânii viitoare. Fiecare reprezentaţie este urmată de discuţii cu publicul. (R.B.)
Romanul jurnalistic al Tatianei Niculescu Bran, „Spovedanie la Tanacu” şi continuarea acesteia „Cartea judecătorilor” sunt punctele de plecare pentru ceea ce Andrei Şerban spune că este primul său spectacol de teatru documentar. Regizorul român declară că, iniţial, a contactat-o pe Tatiana Bran în ideea de a fa