Dermatologii americani spun că folosirea rujului sau a gloss-ului nu protejează buzele de razele ultraviolete, ci din contră, favorizează atacul acestora asupra pielii. Nici măcar produsele prezentate ca având factor de protecţie solară nu au în totalitate efectul promovat, însă constituie o barieră mai greu de trecut decât restul. Cele mai nocive produse pentru buze sunt gloss-urile transparente, care permit razelor să pătrundă în piele şi nu doar să se reflecte la suprafaţă. Dermatologii spun că multe pacinte diagnosticate cu cancer de piele au dezvoltat celulele bolnave în zona gurii. Deşi această formă de cancer nu este atât de severă, expunerea la soare îi poate grava efectele sau poate favoriza răspândirea celulelor către alte organe.
Consecinţele mai puţin grave sunt îmbătrânirea şi subţierea stratului de piele de pe buze, nicidecum hidratatrea şi protecţia acestei zone. Dermatologii au explicat rezultatele cercetărilor prin faptul că buzele sunt protejate în mod natural de un strat anti-UVB, iar folosirea luciului de buze ar distruge tocmai această peliculă. În plus, strălucirea luciului de buze atrage razele solare mai mult spre această zonă, concentraţia UVB fiind astfel mai puternică şi mai nocivă.
Rezultatele acestui studiu s-au dovedit a fi extrem de controversate, contestate atât de marii producători de cosmetice, cât şi de alţi dermatologi. Până vor apărea alte rezultate, s-a convenit ca balsamul de buze cu protecţie SPF mai mare de 50 să nu intre în această categorie, fiind singurul produs unanim recomandat. (E.H.)
Dermatologii americani spun că folosirea rujului sau a gloss-ului nu protejează buzele de razele ultraviolete, ci din contră, favorizează atacul acestora asupra pielii. Nici măcar produsele prezentate ca având factor de protecţie solară nu au în totalitate efectul promovat, însă constituie o barieră mai