Plante care iubesc umbra Lipsa soarelui este preferată de azalee, panseluţe şi multe flori cu ajutorul cărora poţi realiza o grădină de vis. Sursa: Cezar Comănescu
Există în grădina ta vreun colţişor umbrit în care soarele nu poate ajunge tot timpul sau chiar deloc? El poate fi transformat cu puţin efort şi multă imaginaţie într-un loc plin de viaţă. O astfel de grădină îţi va oferi un refugiu din calea soarelui arzător în lunile de vară. Profită de această situaţie pentru a cultiva un număr mare de plante delicate de umbră (în general mai bogate în clorofilă decât cele care cresc în soare şi mai sensibile la lumină, în sensul că prea multă le poate arde frunzele).
Feriga este regina
Sub un arbore, la baza unui zid sau într-o curte fără soare se va naşte o oază de un verde reconfortant, în care monotonia este spartă de petele de culoare ale tufelor cu flori. Jocuri de forme şi culori împreună cu aranjamente în vase de piatră şi teracotă dau un aer misterios acestor locuri. În acest regat, regina umbrei este feriga. Combinat cu crinii de toamnă (Hosta) şi cu delicatele căldăruşe (Aquilegia) formează un decor impresionant.
Cu frunze mari, verzi sau pestriţe şi flori parfumate albe sau liliachii, crinii de toamnă sunt plante ideale pentru zonele cu multă umbră. Tufele joase ale căldăruşelor poartă în vârful tulpinilor flori colorate în albastru-violet, roşu, roz sau (mai rar) rar alb, şi au un pinten curbat la vârf. Grupuri de Astilbe cu flori albe, violet sau roz-roşietice împreună cu delicaţii clopoţei de pădure (Campanula glomerata) îşi pot găsi locul chiar şi sub arbuştii decorativi.
Primule pentru stâncării
Dacă în grădina ta există un zid vechi, el poate fi îmbrăcat de tufele bogate ale crinilor de o zi (Hemerocallis). Aceştia sunt foarte puţin pretenţioşi, priindu-le orice sol şi orice e