Autorităţile locale împreună cu Helsinki Deaconess Institute şi FinnChurchAid (FCA) vor înfiinţa o patrulă stradală formate din două persoane vorbitoare de limbă română, pentru a intra în contact cu cerşetorii romi de origine română din Helsinki, relatează Helsingin Sanomat în ediţia electronică.
Administraţia oraşului Helsinki va angaja membrii patrulelor de la Helsinki Deaconess Institute, care îşi vor începe activitatea în prima parte a lui iunie.
"Îi vom întreba de ce au venit în Finlanda. Va fi desigur la fel de interesant să aflăm dacă sunt de regulă victime ale intimidării în ţara de origine şi dacă zvonurile despre imprumuturile de bani şi dobânzi sunt adevărate", a explicat Johanna Seppala din cadrul Diviziei de coordonare pentru Siguranţă şi Pregătire a oraşului Helsinki.
"Cel mai important lucru este să stabilim contactul cu aceştia. Dacă nu vor să ne spună nimic, şi acest lucru este la fel de interesant. Dacă mesajul este: am venit aici ca să cerşesc, lăsaţi-mă în pace", a precizat aceasta.
Autorităţile din Helsinki, Ministerul Problemelor Sociale şi Sănătăţii şi Ministerul de Interne au înfiinţat un grup comun de lucru pentru a rezolva problema cerşetorilor şi vor publica un raport pe această temă spre sfârşitul lunii.
"Avem nevoie de instrucţiuni standardizate referitor la gestionarea problemei cerşetorilor", a declarat inspectorul-şef al departamentului de poliţie, Esko Ruokonen. El a adăugat că în Finlanda nu există suficientă voinţă politică pentru a califica cerşetoria drept infracţiune. "Pentru a-i expulza, cerşitul ar trebui să fie o ameninţare gravă la adresa păcii publice, ceea ce nu este", a explicat acesta.
Numitorul comun îl reprezintă provenienţa cerşetorilor, din noile state membre UE sărace din est, în special din România, unde populaţia romă este estimată la circa două milioane de persoane, cea mai