Cursul de schimb euro/leu şi indicele compozit al Bursei de Valori, BET-C, au evoluat în tandem în ultimul an şi jumătate, cu un grad ridicat de corelare. Scăderea unei acţiuni listate la bursă este, în mod normal, strâns legată de evoluţia emitentului. Dacă societatea înregistrează pierderi sau rezultate sub aşteptările investitorilor, acţiunea se depreciază. La nivel de bursă, unde ar trebui să fie reprezentate toate sectoarele economice, trendul ascendent sau desc
Cursul de schimb euro/leu şi indicele compozit al Bursei de Valori, BET-C, au evoluat în tandem în ultimul an şi jumătate, cu un grad ridicat de corelare.
Scăderea unei acţiuni listate la bursă este, în mod normal, strâns legată de evoluţia emitentului. Dacă societatea înregistrează pierderi sau rezultate sub aşteptările investitorilor, acţiunea se depreciază. La nivel de bursă, unde ar trebui să fie reprezentate toate sectoarele economice, trendul ascendent sau descendent este dictat de direcţia macroeconomică, iar recesiunea trage în jos cotaţiile companiilor listate.
Pe piaţa noastră de capital, însă, teoria nu se aplică, deoarece reprezentativitatea industriei şi serviciilor este limitată, fiind absente companii mari din fiecare domeniu. Mai mult, deprecierile din acest an, care au dus la pierderi de ordinul miliardelor de euro în capitalizarea bursieră, au mers în sens contrar rezultatelor financiare ale societăţilor listate, şi chiar al evoluţiei economiei în general.
Raportările financiare ale companiilor au fost, în cea mai mare parte, pozitive. Iar principalele probleme macro, inflaţia şi deficitul de cont curent, se înscriu în aşteptările analiştilor, fără deteriorări suplimentare. Din păcate, cotaţiile de la Bursa de Valori Bucureşti au coborât fără excepţii notabile şi fără să ţină seama d