Un creier mai mare te face mai inteligent? Orbii aud mai bine decât oamenii care văd şi de ce nu ne putem scoate din cap melodia sâcâitoare pe care am auzit-o de dimineaţă?
Sunt numeroase mituri legate de greierul nostru care au fost dărâmate în cartea semnată de neurochirurgii Sandra Aamodt şi Sam Wang.În lucrare ne sunt dezvăluite unele dintre cele mai surprinzătoare secrete ale materiei noastre cenuşii.
Adevăr-Nu te poţi gâdila singur
Atunci când doctorul examinează un pacient care se gâdilă, aşeză mâinile pacientului peste ale sale. Explicaţia este dintre cele mai simple: indiferent cât de tare te gâdili, nu te poţi gâdila de unul singur. Explicaţia ştiinţifică este că nu ne concentrăm decât asupra lumii din exteriorul nostru pentru a împiedica anumite semnale din afară să se amestece cu cele generate de noi înşine.
Adevăr-Să te uiţi direct la fotograf este mult mai greu decât să joci şah
Când informaticienii au încercat să scrie programe care să imite capacităţile umane, le-a fost mult mai uşor să le determine să realizeze operaţiuni logice şi matematice (ca cele din jocul de şah), decât să îşi dea seama ce văd într-o imagine. Acest fapt se întâmplă deoarece capacitatea de a distinge detalii ţine de puterea de concentrare şi de limpezimea cu care fiecare individ distinge ambiguităţile.
Mit-Îţi foloseşti doar 10% din capacitatea creierului
Deşi jumătate din populaţia globului consideră că îşi folosesc numai 10% din creier, realitatea ne dovedeşte că folosim întereaga capacitate a acestuia în fiecare zi.
Dar, pentru ca mitul să reziste atât de mult timp, a fost inventată o poveste pe care toţi am vrut să o auzim: "Dacă ne folosim doar 10% din capacitatea creierului, imaginaţi-vă ce am face dacă ne-am folosi creierul la capacitate maximă".
@N_