După recordul istoric de la 1,6018, cotaţia EUR/USD a înregistrat un picaj abrupt, până în zona 1,5600, ca urmare a veştilor rele din zona economiei europene. După această „minicorecţie“, tranzacţionarea s-a făcut într-o marjă destul de strânsă, de aproximativ 50 pips, în aşteptarea deciziei Fed. Acum câteva săptămâni, investitorii erau împărţiţi: va tăia FED dobânda de referinţă cu 0,50% sau cu 0,75%? Însă datele despre inflaţie, publicate re
După recordul istoric de la 1,6018, cotaţia EUR/USD a înregistrat un picaj abrupt, până în zona 1,5600, ca urmare a veştilor rele din zona economiei europene. După această „minicorecţie“, tranzacţionarea s-a făcut într-o marjă destul de strânsă, de aproximativ 50 pips, în aşteptarea deciziei Fed.
Acum câteva săptămâni, investitorii erau împărţiţi: va tăia FED dobânda de referinţă cu 0,50% sau cu 0,75%? Însă datele despre inflaţie, publicate recent, dar şi ceea ce rezulta din „decriptarea“ declaraţiilor oficialilor FED au indus ideea unei reduceri cu numai 0,25% şi, în plus, un mesaj transmis către pieţe cum că FED este la capătul seriei de reduceri a dobânzii. Într-adevăr, datele recent publicate arată că economia SUA pare să nu fi intrat într-o pasă extrem de proastă: PIB aferent primului trimestru a înregistrat o creştere de 0,6%, peste estimările analiştilor (0,2%), iar raportul ADP (care monitorizează situaţia locurilor de muncă) a arătat că, în aprilie, economia SUA a adăugat 10.000 de noi locuri de muncă în sectorul privat, mult peste aşteptările din piaţă. În plus, în perioada recentă, s-a constatat şi o relaxare a pieţelor de credit, problema „Numărul 1“ din sistemul financiar, dar şi o creştere a inflaţiei. Toate acestea arată de ce pieţele au pus în preţ un FED „hawkish“.
Fed, la şedinţa din 30 aprilie, a livrat pieţelor financiare măsuri