Francezii vor fi, cel mai probabil, partenerii care vor construi următoarele reactoare nucleare în România. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Petrolul este pe sfârşite, energia nucleară revine puternic în atenţia statelor europene. Aceasta este tendinţa la nivel mondial cu care România îşi doreşte să ţină pasul. În timp ce autorităţile dau ca sigură construcţia celei de-a doua centrale nucleare în România, guvernul s-a împotmolit în proiectul privind construcţia Reactoarelor 3 şi 4 de la singura noastră centrală nucleară, de la Cernavodă.
Francezii îşi fac „campanie“
„Este evident că până în 2020 este nevoie de o a doua centrală nucleară în România“, a spus, ieri, Teodor Chirica, directorul Nuclearelectrica, amintind că acest proiect va asigura 35% din energia totală necesară României.
Prompţi la aspiraţiile guvernanţ ilor români - care au discutat despre proiect şi cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy -, francezii de la Areva au început tatonă rile în România.
Dată ca sigură de presa franceză în proiectul celei de-a doua centrale nucleare de la noi, Areva i-a reunit la Bucureşti pe nepotul lui Marie Curie (cercetătorul care a descoperit radioactivitatea - n.r.), pe ambasadorul Franţei şi pe directorul ştiinţific al companiei. „României îi trebuie a doua centrală pentru că cererea de energie este permanent în creştere, iar energia fosilă va fi substituită“, a spus Philippe Garderet, directorul ştiinţific al Areva, amintind că Franţa poate investi în România inclusiv în exploatarea combustibilului nuclear (a uraniului - n.r.).
Cel mai probabil, noua centrală va fi amplasată în Transilvania, în apropierea râurilor Mureş, Someş sau Olt, potrivit şefului Nuclearelectrica. „Regiunea Dobrogei este prea aglomerată pentru un asemenea proiect. Deja Cernavodă are o capacitate de 2.400 MW, centrala de la