• Păturile moldoveneşti • Puii înăbuşiţi
“Unde gazda este frumoasă, vinul este mai bun”
Proverb francez
Florentina Baltag, Bucureşti:Păturile moldoveneşti sînt nişte preparate pentru care aveţi nevoie de: un kg cartofi, 200 g brînză, 3 linguri de făină, două ouă, sare.
Preparare: Fierbeţi cartofii în coajă şi radeţi brînza. Daţi cartofii prin maşina de tocat. În pasta obţinută adăugaţi făina, ouăle, jumătate din brînză şi sare după gust. Frămîntaţi bine un aluat, pe care-l întindeţi gros cît degetul pe o planşetă presărată cu făină. Tocmiţi pătrate cam de 4/4 cm pe care le prăjiţi în ulei. Montaţi cîte trei pătrate, avînd între ele presărate brînză rasă, obţinînd trei pătrate de aluat şi două de brînză. Cînd aţi terminat de montat daţi la cuptor pentru 10 minute într-o tavă.
Dorina Lascu, Buşteni: Puii înăbuşiţi se pregătesc din: carnea de la pulpele şi pieptul unui pui, 6 ciuperci mari, un morcov, o rădăcină pătrunjel, o ţelină, 200 g slănină afumată, o lingură de unt, sare, piper, 5 căţei de usturoi.
Preparare: Slănina se taie feliuţe, carnea se taie în bucăţi potrivite. Legumele se curăţă, se spală şi se taie rondele de 5 mm. O cratiţă potrivită se tapetează cu feliuţe subţiri de slănină, peste care se montează rondele de legume, deasupra carnea de pui, boabe de piper şi se acoperă cu restul de feliuţe de slănină. Se presară sare şi piper şi se toarnă o cană de apă caldă. Cratiţa se acoperă cu folie de aluminiu şi apoi, cu capacul pus, se dă la cuptor, la foc potrivit, pentru 30 de minute. Ciupercile se taie lamele şi se înăbuşă în unt cu un praf de sare. Usturoiul se curăţă şi se zdrobeşte bine cu puţină sare. Cînd s-a fiert carnea, se scoate pe un platou. Legumele cu zeama se pasează şi se trec prin sită, obţinînd un sos fin. Se serveşte carnea cu sos şi ciuperci, stropite după dorinţă cu ustur