Petrolul este pe sfarsite, energia nucleara revine puternic in atentia statelor europene. Aceasta este tendinta la nivel mondial cu care Romania isi doreste sa tina pasul. In timp ce autoritatile dau ca sigura constructia celei de-a doua centrale nucleare in Romania, guvernul s-a impotmolit in proiectul privind constructia Reactoarelor 3 si 4 de la singura noastra centrala nucleara, de la Cernavoda.
Francezii isi fac „campanie“
„Este evident ca pana in 2020 este nevoie de o a doua centrala nucleara in Romania“, a spus, ieri, Teodor Chirica, directorul Nuclearelectrica, amintind ca acest proiect va asigura 35% din energia totala necesara Romaniei.
Prompti la aspiratiile guvernant ilor romani - care au discutat despre proiect si cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy -, francezii de la Areva au inceput tatona rile in Romania.
Data ca sigura de presa franceza in proiectul celei de-a doua centrale nucleare de la noi, Areva i-a reunit la Bucuresti pe nepotul lui Marie Curie (cercetatorul care a descoperit radioactivitatea - n.r.), pe ambasadorul Frantei si pe directorul stiintific al companiei. „Romaniei ii trebuie a doua centrala pentru ca cererea de energie este permanent in crestere, iar energia fosila va fi substituita“, a spus Philippe Garderet, directorul stiintific al Areva, amintind ca Franta poate investi in Romania inclusiv in exploatarea combustibilului nuclear (a uraniului - n.r.).
Cel mai probabil, noua centrala va fi amplasata in Transilvania, in apropierea raurilor Mures, Somes sau Olt, potrivit sefului Nuclearelectrica. „Regiunea Dobrogei este prea aglomerata pentru un asemenea proiect. Deja Cernavoda are o capacitate de 2.400 MW, centrala de la Braila va avea 800 MW, 2.000 MW vor fi instalati in energie eoliana, iar Oil Terminal isi va face centrala electrica“, a spus Chirica. A doua centrala nucleara va