Masteratul ar putea deveni în câţiva ani o condiţie importantă pentru a putea ocupa o poziţie importantă într-o companie. Astfel, cei care vor urma cursurile postuniversitare vor avea un
Masteratul ar putea deveni în câţiva ani o condiţie importantă pentru a putea ocupa o poziţie importantă într-o companie. Astfel, cei care vor urma cursurile postuniversitare vor avea un avantaj la angajare, companiile preferând să opteze pentru personal cu o instruire continuă.
Ion Roşca, rector al Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti (ASE), consideră că masteratul va deveni obligatoriu pentru studenţii care aspiră la mai mult decât o funcţie de executant, iar absolvenţii promoţiilor anterioare care nu au urmat cursuri postuniversitare vor fi dezavantajaţi. "Piaţa forţei de muncă din România nu va accepta să angajeze absolvenţii de facultăţi în regim Bologna, care prevede, printre altele, cursuri de trei ani pentru facultăţi, asta şi din cauză că ar putea confunda aceste facultăţi cu colegiile de trei ani care au funcţionat până acum.
Masteratul va deveni obligatoriu pentru studenţii care aspiră la mai mult decât o funcţie de execuţie", a declarat, pentru NewsIn, Ion Roşca. Potrivit acestuia, în doi-trei ani, cei care şi-au finalizat studiile universitare înainte de adoptarea prevederilor de la Bologna şi nu au mai urmat cursuri de masterat vor fi categoric dezavantajaţi, deşi acum 7-8 ani puţini se gândeau la studii postuniversitare. Mai mult decât atât, pretenţiile angajatorilor se îndreaptă către educaţia continuă. "Sunt companii în lume, dar şi în România, în special în domeniul bancar, care cer deja studii de doctorat", a precizat Roşca.
Convenţia de la Bologna prevede adoptarea unui sistem de diplome uşor de citit şi de comparat, însoţite de traduceri în engleză ale acestora, oferite gratuit de universităţi, precum şi promovarea educaţiei pe tot