Bulgaria respectă 2 criterii, fiind mai aproape de euro decât România
Inclusă, alături de Bulgaria, pentru prima dată într-un raport de convergenţă publicat de Comisia Europeană – care evaluează gradul în care noile state membre ale UE sunt pregătite să adopte moneda europeană – România a „picat examenul”. Mai exact, nu îndeplineşte condiţiile necesare trecerii la euro. Potrivit concluziilor Executivului de la Bruxelles, România (care are ca obiectiv adoptarea euro în 2014) nu îndeplineşte criteriile legate de stabilitatea preţurilor, cursul de schimb şi nici pe cele legate de convergenţa ratelor de schimb pe termen lung. Documentul relevă că, în România, rata medie a inflaţiei calculate anual s-a situat peste valoarea de referinţă, după aderarea ţării la UE.
Astfel, rata inflaţiei în perioada martie 2007 - martie 2008 a fost de 5,9%, în timp ce valoarea de referinţă a fost de 3,9% şi este probabil ca diferenţa să crească în lunile următoare. Indicele preţurilor de consum a ajuns la un minim de 4% la începutul anului 2007, dar a crescut semnificativ după aceea din cauza unei creşteri accentuate a preţurilor produselor agricole, care au reflectat seceta severă din vara lui 2007 şi tendinţele preţurilor de pe piaţa mondială. Presiunile salariale persistente, creşterea preţurilor carburanţilor şi slăbirea semnificativă a puterii monedei naţionale din a doua jumătatea a anului 2007 au potenţat inflaţia existentă. În ceea ce priveşte rata de schimb, de la finalul lui 2004 până la începutul lui iulie 2007, leul a înregistrat o apreciere puternică faţă de euro şi alte valute.
Turbulenţele de pe piaţa financiară mondială din vara lui 2007 au marcat începutul unei perioade de slăbire a ratei de schimb a leului. Nici criteriul convergenţei ratelor dobânzii pe termen lung nu este deocamdată îndeplinit de România. Astfel, ratele dobânzii pe termen lung în Ro