Deşi internetul le poate scăpa de cozi, puţine firme depun online declaraţiile fiscale. Sistemul de depunere online a declaraţiilor fiscale a fost lansat în urmă cu mai mult de un an de zile. Faptul că sunt necesare destul de multe configurări şi că nu este uşor utilizabil, ţin departe contabilii. Doar 3.500 de firme, din totalul de peste 700.000 câte sunt înregistrate în România, au apelat la sistemul de depunere a declaraţiilor fiscale prin intermediul internetului. �
Deşi internetul le poate scăpa de cozi, puţine firme depun online declaraţiile fiscale. Sistemul de depunere online a declaraţiilor fiscale a fost lansat în urmă cu mai mult de un an de zile. Faptul că sunt necesare destul de multe configurări şi că nu este uşor utilizabil, ţin departe contabilii.
Doar 3.500 de firme, din totalul de peste 700.000 câte sunt înregistrate în România, au apelat la sistemul de depunere a declaraţiilor fiscale prin intermediul internetului. În teorie, depunerea online a documentelor ar trebui să fie o gură de aer mult-aşteptată în reducerea birocraţiei: contabilii ar scăpa de cozile din fiecare lună de la administraţiile financiare, n-ar mai fi nevoiţi să imprime zeci de pagini şi nici să dea banii pe dischete. Cu toate acestea, rezultatele - o rată de utilizare sub 5% - sunt cel puţin modeste.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) susţin că este doar vorba de obişnuinţă: cu hârtiile şi cozile. Contabilii sunt însă de altă părere: sistemul de depunere a declaraţiilor nu este deloc prietenos cu utilizatorii.
„Totul ţine de «curba de învăţare», cum se mai numeşte pe aici, pe la noi, şi nu numai. Adică trebuie să treacă ceva timp până se obişnuieşte contabilul cu noul sistem“, susţine Ştefan Andrei, purtătorul de cuvânt al ANAF.
Daniel