Economia a crescut cu 7% in primul trimestru, potrivit primelor estimari, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.
"In ciuda unor estimari mai pesimiste, nu credem ca trebuie sa revizuim tinta de crestere a PIB (produsul intern brut, n. red.) cu 6% pentru anul acesta", a aratat Vosganian. El a subliniat ca accelerarea cresterii economice din primul trimestru a avut loc pe fondul unei executii bugetare prudente. Dupa primele patru luni, bugetul de stat inregistra un deficit de numai 0,2% din PIB. Ministrul a explicat ca aceasta evolutie a fost determinata de cresterea veniturilor bugetare, cu 5% mai mult fata de nivelul planificat.
Ministrul nu a prezentat si alte detalii privind principalele motoare de crestere. Analistii arata ca in primul trimestru impozitele nete au avut un aport important la cresterea Produsului Intern Brut (PIB), pe fondul unui efect de baza important. In primele luni ale anului trecut incasarile din TVA au scazut semnificativ, dupa implementarea reglementarilor comunitare privind modalitatea de incasare a taxei.
In alta ordine de idei, Vosganian a aratat ca decizia de ieri a BNR, de a majora dobanda-cheie la leu pentru a cincea oara la rand, ducand-o la 9,75% pe an, raspunde nevoii de aducere sub control a inflatiei, in conditiile in care economia marcheaza o crestere solida.
Totusi, ministrul a aratat ca mentinerea dobanzilor la un nivel ridicat pentru o perioada prea lunga poate afecta dezvoltarea economiei.
"Ministerul Economiei si Finantelor si-a facut treaba. Asteptam de la BNR sa se intereseze in a doua parte a anului si de cealalta componenta a politicilor economice, respectiv de cresterea economica. Aceasta masura de crestere a dobanzii ar trebui sa fie reconsiderata in lunile de vara, in conditiile in care vom avea o productie agricola buna, iar pretul la alimen