Aproape o treime dintre angajaţii britanici au mers la serviciu mahmuri şi 15% dintre ei recunosc că au mers la birou în stare de ebrietate.
La această concluzie a ajuns un studiu realizat de asociaţia de sănătate publică din Marea Britanie Norwich Union Healthcare, relevă AFP.
85% dintre angajaţii care au mers mahmuri sau uşor ameţiţi la serviciu au admis că acest fapt le-a afectat randamentul sau starea de spirit. Totodată, angajaţii în cauză au recunoscut că au făcut greşeli, s-au zbătut din răsputeri pentru a se putea concentra şi, nu în ultimul rând, au făcut tot posibilul pentru a pleca mai repede acasă.
Fenomenul nu a scăpat angajatorilor, 77% dintre aceştia fiind de părere că alcoolul este principala ameninţare pentru bunăstarea angajaţilor şi că favorizează concediile medicale.
Cele mai afectate persoane sunt cele care lucrează în mass-media sau care au meserii de creaţie. 41% dintre acestea au recunoscut că au mers la locul de muncă mahmure, în timp ce proporţia informaticienilor aflaţi în aceeaşi situaţie este de numai 15%.
Ingredient de socializare
„Alcoolul şi programul de muncă par să meargă adesea mână în mână“ şi „din păcate, alcoolul afectează productivitatea“, a declarat doctorul Douglas Wright, de la Norwich Union Healthcare. Don Shenker, de la asociaţia de luptă împotriva alcoolismului Alcohol Concerns, a constatat că „în anumite cazuri, companiile încurajează angajaţii să bea un păhărel după program sau după masa de prânz, pentru a lega prietenii cu colegii“. Shenker a avertizat însă că angajatorii „trebuie să fie atenţi la semnalele alarmante care arată că alcoolul afectează grav“ oamenii din câmpul muncii.
Studiul a luat în calcul răspunsurile a 1.000 de persoane din 250 de companii britanice.