Industia IT&C va atinge până la finele acestui an o pondere de 10% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, comparativ cu 7% în 2007 şi 4% în 2006. "Cifrele arată că acest segment al
Industia IT&C va atinge până la finele acestui an o pondere de 10% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, comparativ cu 7% în 2007 şi 4% în 2006. "Cifrele arată că acest segment al economiei naţionale este unul dinamic şi are potenţial de creştere în următorii ani", a declarat, ieri, ministrul comunicaţiilor, Karoly Borbely, cu ocazia deschiderii expoziţiei IT&C CERF 2008.
Potrivit acestuia, valoarea pieţei IT&C ar putea ajunge în 2008 la şapte miliarde de euro, comparativ cu 5,12 miliarde de euro, anul trecut. "Principalii factori care vor determina creşterea pieţei vor fi introducerea noilor tehnologii şi sporirea utilizării celor deja existente", a explicat ministrul, amintind în principal de primele servicii de internet de tip WiMAX, trecerea de la televiziunia analogică la cea digitală şi de acordarea unei noi licenţe de telefonie mobilă pentru banda de frecvenţe 410/415 şi 420/425 MHz.
Varujan Pambuccian, preşedintele comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, a spus că sectorul de profil a ajuns la 10% din PIB, cu mai puţin de 100.000 de salariaţi. "În cei mai buni ani, agricultura nu a depăşit 13% din PIB, iar în acest sector este angrenată aproape 50% din populaţia României. Asta ar trebui să ne dea de gândit", a spus deputatul.
Cercetarea, următoarea etapă
El consideră însă că industria IT, în speţă producţia aplicaţiilor software, ar trebui să treacă de la etapa de outsourcing la cea de cercetare-dezvoltare. "A fost bine că programatorii români au făcut outsourcing, ei au acumulat experienţă, dar acum a venit momentul să treacă la partea de cercetare-dezvoltare, care aduce mai mule venituri.
România are forţa de muncă necesară pentru