Politica autoritatilor romane in materie de sanatate publica este de o infinita ipocrizie. Pe de-o parte avem programe nationale pentru o serie de boli grave, in frunte cu cancerul, si trimitem tot poporul la analize anuale, initativa laudabila altminteri, pe de alta parte acceptam fara reactie ca zilnic oamenii sa se otraveasca lent cu mancarea pe care o cumpara din magazine. Romania are una dintre cele mai permisive legislatii in materie de aditivi alimentari.
O spune campionul luptei impotriva otravurilor din farfurie, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Intr-un recent interviu el a dezvaluit ca s-a dus de mai multe ori la Palatul Victoria, in audienta la mai multi premieri, carora le-a cerut reglementari mai aspre in privinta substantelor permise in alimentele vandute in magazinele din Romania. Nimeni nu l-a bagat in seama si nimic nu s-a schimbat.
Asta insemna ca romanii sunt otraviti zilnic cu alimente care contin substante interzise demult in alte tari.
Iata cateva exemple de coloranti interzisi de exemplu in Franta si permisi la noi: E102 sau tratrazina (colorant galben), foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic, E110 sau Sunset yellow (colorant galben) - cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri, E120 (colorant) provoaca alergii, E124 sau Ponceau 4R (colorant rosu) - toxic produce tumori pe glanda tiroida, se gaseste in mezeluri.
Exista apoi o lista intreaga de conservanti de care Statele Unite, cele mai restrictive in materie de aditivi, sau Australia au scapat de ceva vreme, dar care la noi sunt acceptate.
In cazul tuturor acestor substante raspunsul autoritatilor si al producatorilor e acelasi. Cantitatile de aditivi din produse sunt in toate cazurile s