Fie ca mananca sau nu acasa, oricine isi cumpara o locuinta obisnuieste sa acorde foarte multa atentie bucatariei. Da o gramada de bani pe aparatele electrocasnice, cu speranta ca va gati vreodata felurile preferate pe care i le facea mama sau bunica in copilarie. Indiferent de motivul pentru care fac asemenea investitii, oamenii ar trebui sa incerce sa-si faca bucataria cat mai ecologica. In felul acesta, au numai de castigat: atat sanatate, cat si bani.
1. Umple frigiderul! Desi pare greu de crezut, un frigider plin consuma mai putina energie decat unul gol. De fiecare data cand deschizi usa, intra aer cald, iar frigiderul trebuie sa-si regleze temperatura. Daca este mancare inauntru, va intra mai putin aer de afara, ceea ce inseamna ca frigiderul munceste mai putin sa raceasca aerul care a intrat.
Asa ca, daca esti genul de persoana care tine frigiderul in priza doar pentru o punga de lapte si un borcan de mustar, ar fi bine sa umpli spatiul liber cu sticle de apa, daca nu cu mancare. Si nu uita ca nu trebuie sa bagi mancarea in frigider neacoperita. Nu numai ca-si va schimba gustul, dar va umezi aerul, iar motorul va munci mai mult.
2. Cumpara o masina de spalat vase! Studiile arata ca vei economisi cu 37% mai multa apa decat daca speli singur vasele. Singura conditie este sa folosesti o masina de spalat mai noua de 10 ani si s-o pornesti numai cand este plina.
3. Foloseste cuptorul cu microunde! In medie, vei reduce consumul de energie cu 2/3 daca folosesti cuptorul cu microunde in locul celui de la aragaz (chiar daca acesta este pe gaz). Nu-i o idee buna sa mananci numai mancare gatita la microunde, dar daca reincalzesti mancarea - in special portiile mici - microundele sunt mult mai eficiente decat cuptorul. Nu vei mai face nici caldura in bucatarie in lunile de vara.
4. Renunta la hota! Hotele sunt bune