Convorbirile telefonice ale magistraţilor acuzaţi că au fraudat examenul pentru şefia Parchetelor arată cum s-a propagat corupţia până la CSM. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Convorbirile telefonice ale magistraţilor acuzaţi că au fraudat examenul pentru şefia Parchetelor, interceptate de procurorii anticorupţie, ne dau o amplă descriere a modului în care fenomenul corupţiei se propagă în Justiţie şi atinge inclusiv instituţii-cheie precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit rechizitoriului din dosarul „Reţeaua procurorilor şpăgari“, o func- ţie de şef de Parchet de Curte de Apel s-a vândut cu 15.000 de euro şi un portbagaj de sticle de whisky.
Funcţia de şef al Parchetului Capitalei s-a obţinut chiar mai simplu, pe baza unei prietenii vechi de 20 de ani între doi procurori.
În actele depuse la instanţă, anchetatorii arată cum, la scurt timp după ce s-a decis să candideze pentru funcţia de şef la Parchetul Curţii de Apel Piteşti, Dumitru Gheorghe, procuror simplu la acelaşi Parchet, l-a contactat pe un bun prieten al său, Gheorghe Cerbeanu, judecător la Tribunalul Vâlcea. Acesta i-a făcut cunoştinţă cu un fost judecător la Curtea Supremă, Gheorghe Bucur, care a fost membru în CSM până în 2004, apoi s-a pensionat devenind notar public.
Toţi trei - procurorul, judecătorul şi notarul - s-au întâlnit pe 18 octombrie 2007 la Restaurantul Bruxelles din Bucureşti.
Deliorga şi Dăscălescu din CSM, abordabili
Discuţiile de la masă au fost înregistrate de procurorii DNA, care au surprins momentul în care fostul membru CSM s-ar fi oferit să intervină pe lângă doi actuali membri CSM, Cristian Deliorga şi Liviu Dăscălescu, şi să-i obţină procurorului piteştean „o notă bună“ la examen. „Nu mă feresc să vorbesc cu Deliorga... pe când eram în CSM ne ajutam reciproc... dar poate am să vorb