Localnicii îl acuză pe edil că, în loc să le retrocedeze pământurile naţionalizate în 1948, le cedează în funcţie de interesele sale.
Asfaltarea DN 2L, finalizată după ce fostul consilier prezidenţial Claudiu Săftoiu a făcut lobby la Ministerul Transporturilor, condus la acea vreme de democratul Radu Berceanu, a ascuţit lupta pentru terenuri la Soveja. Primarul Costel Pleşa spune că, dacă până nu demult metrul pătrat se vindea cu 1-2 euro, acum a ajuns la 25 de euro.
Cele 860 de hectare de teren revendicate sunt administrate de primărie, însă 400 de localnici au înfiinţat Obştea Devălmaşă şi cer înapoi „trupurile de păşune“ pe care le-au stăpânit în comun. După reforma agrară a domnitorului Cuza, muntenii care s-au aşezat aici din judeţul Argeş, în calitate de slujitori ai Mănăstirii Soveja, au primit pământ în zonă.
„De ani buni, primarul înstrăinează terenuri în raport cu interesele sale, fără să ne ceară asentimentul. Pentru tot ce a vândut, ar trebui să primim rentă“, susţine Ion Fătu, profesor universitar din Iaşi, de loc din Soveja.
Ultima înstrăinare a fost către ANL, care a primit gratuit Dealul Bisericii pentru un cartier de vile.
Despre înstrăinare, edilul crede că are circumstanţe atenuante: „N-am făcut pentru mine nimic, doar pentru comună. Oricum, ce s-a vândut vândut ră- mâne“.
El susţine că obştea nu a existat înainte de naţionalizare. „Ei au solicitat cele 860 de hectare groso- modo. O obşte presupune să fi existat înainte, să fi avut un statut, un colectiv de conducere, nu teren obştesc în devălmăşie. Noi le-am respins cererea la Comisia Locală pentru că nu aveau încă aceste acte de la Arhive“, ne-a declarat primarul.
Aşteptare, dar până când
La ultima întrevedere cu prefectul, obştenii au aflat că au nevoie de alte acte care să arate că obştea