Romania nu indeplineste decat doua din cele cinci criterii de convergenta pentru adoptarea monedei euro, iar inflatia mare si ratele dobanzilor ridicate sunt cele mai dificile obstacole pe termen mediu, considera Comisia Europeana in raportul de convergenta 2008 dat ieri publicitatii.
Indicatorii de convergenta nominala pe care trebuie sa ii indeplineasca tarile aderate la UE pentru adoptarea euro sunt: media inflatiei anuale nu trebuie sa depaseasca cu 1,5% rata medie de inflatie a celor mai performane tari ale UE, deficitul bugetar sa fie mai mic de 3% din PIB, datoria publica sa fie sub 60% din PIB, cursul de schimb sa nu varieze cu mai mult de 15% anual fata de euro si ratele dobanzilor pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2% media celor mai performanti membri UE. Criteriile indeplinite de Romania sunt datoria publica si deficitul bugetar.
"Mai importante decat alinierea nominala sunt problemele structurale pe care Romania trebuie sa le rezolve. Concret, daca economia reala nu poate recupera din decalajul proiectiilor monetare ale BNR, nu putem aspira ca in 2013 sa ne atingem obiectivul, poate doar in 2015", spune Dragos Pislaru, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata.
In primul rand, inflatia anuala in Romania a atins valoarea de 5,9% in perioada martie 2007/2008, depasind cu mai mult de 1,5% rata medie de inflatie a celor mai performanti membri UE, stabilita in martie 2008 la 3,9%. Cel mai probabil ca aceasta diferenta se va accentua si pe viitor, conform prognozei de inflatie pentru anul in curs. Pana in anul 2007, inflatia in Romania a coborat constant pana la minimul atins la inceputul anului 2007 de 4%, urmand ca apoi in economie sa fie generate presiuni inflationiste cauzate de salarii, cerere, preturile din ce in ce mai mari la combustibili si deprecierea majora a leului. Asadar, Romania nu indeplineste pr