Un documentar despre „Avocatul terorii“, apărătorul teroriştilor, are premiera astăzi în cinematografe.
Enigmaticul Jacques Vergés (83 de ani), cel care şi-a câştigat în timp supranumele de „avocatul terorii“, e protagonistul unui documentar ieşit „din mâinile“ regizorului Barbet Schroeder după trei ani şi difuzat în premieră la Studio, Hollywood Multiplex şi Movieplex. Apărătorul celor „de ne-apărat“, precum Carlos Şacalul, palestinianul Waddi Haddad, nazistul Klaus Barbie („măcelarul din Lyon“) sau Slobodan Miloşevici, a ieşit la rampă în câteva dintre cele mai mediatizate cazuri din lume. Comunişti, anticolonialişti, terorişti, extremişti, nume fără scăpare în faţa evidenţei, toţi au intrat în mapa profesională a lui Vergés, cu o condiţie: să pledeze „vinovaţi“. Datele biografice explică parţial apetenţa avocatului pentru astfel de cazuri. Născut în Thailanda în 1925, din tată francez şi mamă vietnameză, Vergés a copilărit în Insulele Réunion. Acolo s-a înscris în mişcarea comunistă şi a trecut ulterior la cea anticolonialistă din Algeria.
De-a dreapta Khmerilor Roşii
Reputaţia sa a prins contur încă din 1957 cu Djamilah Bouhired, luptătoarea anticolonialistă căreia a reuşit să-i comute pedeapsa de la închisoare pe viaţă la câţiva ani. Strategia: expunerea reversului monedei, a atrocităţilor săvârşite de Franţa în Algeria. A luat-o de soţie la eliberare, în 1962.
În 1970, a dispărut subit pentru opt ani, fără să dea vreodată vreo explicaţie. Se crede că s-a alăturat Khmerilor Roşii, faimosul Pol Pot, liderul organizaţiei, fiindu-i prieten. A apărut în peisaj la fel de brusc şi a preluat cazul „monstrului nazist“ Klaus Barbie, fost şef Gestapo, condamnat pe viaţă pentru omorârea şi torturarea a mii de oameni în Lyon.
Pe Illich Ramirez Sanchez - Carlos Şacalul -, teroristul trimis de Ceauşescu în misiu