AVERTIZARE Devalizarea cardurilor, posibilă cu ajutorul unor programe care pot fi descărcate de pe internet Ancheta poliţiei în cazul Bancpost ia în calcul şi scurgerea informaţiilor din
AVERTIZARE Devalizarea cardurilor, posibilă cu ajutorul unor programe care pot fi descărcate de pe internet
Ancheta poliţiei în cazul Bancpost ia în calcul şi scurgerea informaţiilor din interiorul instituţiei.
Specialişti din cadrul Poliţiei Române spun că fraudarea Bancpost se putea face şi cu ajutorul unui program informatic. Acesta este unul destul de simplu de utilizat dacă cel care îl accesează are ceva cunoştinţe în domeniul informaticii şi poate fi descărcat cu uşurinţă de pe internet. Astfel, o persoană care are un card emis de oricare bancă, pornind de la numărul acestui card, poate genera şiruri combinate de câte 16 cifre. Cu aceste şiruri, care reprezintă de fapt numerele altor carduri, se pot obţine foarte multe informaţii despre posesorii acestora, iar în unele cazuri chiar se pot efectua tranzacţii. Acesta este însă doar unul dintre scenariile pe care oamenii legii le iau în considerare în timpul investigaţiilor de acest fel.
Poliţiştii iau în calcul orice metodă prin care cei care au fraudat Bancpost ar fi avut acces la conturile clienţilor băncii. Nu exclud nici phishingul şi nici scurgerea de informaţii din interiorul instituţiei.
Bancpost nu şi-a reclamat angajaţii
Până în acest moment, Bancpost nu a depus însă nicio plângere cu privire la faptul că anumiţi funcţionari ar avea legătură cu frauda. Ancheta Poliţiei Române în cazul fraudei de la Bancpost a pornit de la zecile de plângeri ale posesorilor de carduri de salarii emise de această bancă.
Subcomisarul Virgil Spiridon, şeful Serviciului Criminalitate Informatică din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, ne-a declarat că aceşti clienţi