Cercetătorii de la Universitatea Duke susţin că plantele modificate genetic şi imunoterapia vor elimina alergiile alimentare în cel mult zece ani. Ei şi-au bazat experimentul pe alergia la alune, care ar putea dispărea în cinci ani, fiind una dintre cele mai severe reacţii adverse la alimente. Specialiştii spun că pe parcursul a cinci ani au observat o dublare a cazurilor de alergie la alune, mai ales în rândul copiilor, fără a se cunoaşte în întregime cauzele acestui aspect.
Se pare că problema ar fi la unele proteine ale alunelor care induc slaba toleranţă. Însă, cei care spun că planta modificată genetic ar putea fi „curăţată” de aceste proteine, se confruntă cu dezaprobarea multor medici, care susţin că în acest caz nu mai este vorba de alune, ci de o plantă nouă. În plus, la nivel global există deja tabere înverşunate pro sau contra modificărilor genetice aduse asupra unor plante pentru a le îmbunătăţi calităţile, situaţia care s-a dovedit, de cele mai multe ori, periculoasă. Consumatorii europeni sunt cei mai puţin dispuşi să accepte astfel de organisme, iar britanicii au dezvoltat un adevărat cult în a refuza cu înverşunare plantele modificate genetic.
Chiar şi aşa, cercetătorii spun că alergiile alimentare ar putea dispărea dacă populaţia ar accepta această soluţie, combinată cu noi vaccinuri, dezvoltate pe baza compuşilor alergenici găsiţi în diferite produse. (E.H.)
Cercetătorii de la Universitatea Duke susţin că plantele modificate genetic şi imunoterapia vor elimina alergiile alimentare în cel mult zece ani. Ei şi-au bazat experimentul pe alergia la alune, care ar putea dispărea în cinci ani, fiind una dintre cele mai severe reacţii adverse la alimente. Specialiştii spun că pe parcursul a cinci ani au observat o dublare a cazurilor de alergie la alune, mai ales în rândul copiilor, fără a se cunoaşte în întregime cauzele acestui aspect.