Situatie alarmanta la Insuratei, unde 115 copii sint privati de dreptul la educatie, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din numarul total de copii nescolarizati din judetul Braila, luati in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Saracia lucie din comunitatile de romi si dezinteresul acestora fata de scoala plaseaza orasul Insuratei in topul localitatilor cu cei mai multi analfabeti. Primaria si conducerea Grupului Scolar din oras sint depasite de situatie, cu atit mai mult cu cit nici legile din Romania nu ofera o solutie pentru rezolvarea unor astfel de situatii.
La 12 ani, fara nici o zi de scoala
O fetita de 12 ani, din Insuratei, care ar fi trebuit sa fie deja la gimnaziu, nu a facut nici o zi de scoala. Sta acasa si face treaba, avind grija de fratii mai mici. Tatal ei, Vasile Curte, spune ca nu are bani sa o trimita si pe ea la scoala. Aceasta situatie nu este singulara. Copiii din Insuratei care renunta la scoala o fac pentru a se casatori sau pentru a munci.
Conducerea Grupului Scolar Insuratei a ramas surprinsa atunci cind a auzit de la ziaristi ca in oras sint 115 copii care nu au intrat in sistemul de invatamint, spunind ca, practic, ei au in evidente doar 30 de copii ca nescolarizati, insa dupa ce au analizat situatia pe ansamblu au ajuns la concluzia ca este foarte posibil ca acesta sa fie numarul real al nescolarizatilor. Directorul adjunct al Grupului Scolar Insuratei, prof. Ecaterina Stoian, a facut o evidenta a celor care ar fi trebuit sa frecventeze scoala si nu o fac. "La clasa a III-a au un copil care nu vine deloc la scoala, la clasa a V-a sint trei copii romi care au renuntat, pentru ca la ei nu se obisnuieste sa se faca mai multa scoala, iar la clasele a VII-a si a VIII-a avem cite un elev care nu vine. O copila din Zavoaia a intrat la liceu, la ma