Anul trecut, in septembrie, anticipam deprecierea lirei sterline inainte cu putin inainte ca banca britanica de ipoteci Northern Rock Plc sa solicite public sprijin financiar de urgenta din partea Bancii Angliei. Din septembrie anul trecut lira sterlina s-a depreciat cu aproape 20% in fata monedei unice europene, iar acum dolarul canadian pare sa fie noua anomalie a pietei valuatare.
Intr-o sectiune separata a raportului zilnic de analiza a pietelor internationale aparut pe site-ul VANGUARD pe 13 septembrie anul trecut, cu titlul "O anomalie numita lira sterlina", anticipam o depreciere notabila a lirei sterline in fata coroanei daneze si a monedei unice europene
www.vanguard.ro
Doar o zi mai tarziu, pe 14 septembrie, banca britanica de ipoteci Northern Rock Plc solicita public sprijin financiar de urgenta din partea Bancii Angliei. Din septembrie anul trecut lira sterlina s-a depreciat cu aproape 20% in fata monedei unice europene.
O noua anomalie aparenta a pietelor valutare pe care o percep la acest moment se refera la dinamica recenta a dolarului canadian, in particular in fata dolarului american.
Exista, in opinia mea, cel putin trei premize fundamentale pentru care dolarul canadian ramane vulnerabil in fata monedei americane – vulnerabilitate care s-ar putea concretiza curand intr-o apreciere rapida si semnificativa a cursului forex USD/CAD.
In primul rand, politica monetara canadiana este cu cel putin un pas in urma celei americane. In timp ce Rezerva Federala americana a redus deja din septembrie rata cheie a dobanzii cu 325 bps, de la 5.25% la 2.00%, banca centrala a Canadei a taiat dobanda cheie cu doar 150 bps, prima asemenea decizie fiind anuntata in decembrie.
Pasul in urma a fost evident pe cursa reducerilor de dobanda, cred insa ca el ar aparea si pe directia opusa abordarilor de politica monetara de pana acum.