Sase elevi de la Colegiul National „Tudor Vianu“ din Bucuresti au fost premiati de NASA pentru proiectele unor aeronave ale viitorului. Deocamdata, liceenii nu au bani sa ajunga in Statele Unite pentru a-si ridica diplomele.
Se numesc Ioana, Anda, Luca, Radu, Catalin si Cosmin si sunt in clasa a IX-a la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu“ din Capitala. La sfarsitul anului trecut, impreuna cu alti colegi de la clasa a IX-a D, s-au impartit in echipe si au inceput sa puna idei cap la cap, pentru un concurs propus de NASA liceenilor din toata lumea: un avion care sa fie bagat in productie peste 50 de ani si care sa functioneze dupa rigorile ecologice ale viitorului.
Saptamana trecuta, liceenii au primit si marea veste: echipa formata din Ioana Ferariu, Anda Vladoiu si Luca Iliesiu a ocupat locul I, iar cea din care au facut parte Radu Iordache, Catalin Munteanu-Ene si Cosmin Ion a luat mentiune. O alta eleva romanca - Alexandra Iorda- chescu, de la Liceul Teoretic „Ovidius“ din Constanta - a fost a treia in competitia individuala. In total, au participat peste 140 de elevi din 15 tari, iar lucrarile au fost evaluate de ingineri NASA.
Expertii au venit si cu pretentii. „Trebuia sa fie un avion prietenos cu mediul. Ni s-a mai cerut sa nu avem costuri foarte mari. Noi am calculat totul la un buget de 150 de milioane de euro. Am ales sa construim avionul pe module, produse in fabrici separate, fiecare tara participanta urmand sa se ocupe de o anumita componenta, pentru a reduce costurile“, explica Luca. Avionul - al carui proiect a fost finalizat in martie de echipa castigatoare - are forma triunghiulara, capacitate de aproximativ 1.000 de calatori, iar corpul este integrat pe aripi. „Se numeste X- 54 CS. Consuma hidrogen lichid, emisiile fiind astfel reduse la zero. Mai mult, produce oxigen si purifica aerul. De asemenea, inve