Ministrul sănătăţii amână majorarea preţurilor până după alegerile locale, chiar dacă, în urma protestului distribuitorilor, bolnavii cronic riscă să rămână fără medicamente. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
De luna viitoare, pacienţii riscă să nu mai găsească în farmacii antidiabetice orale, insuline, medicamente oncologice şi posttransplant, în total peste 1.000 de produse. Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi distribuitorii de medicamente nu s-au înţeles nici ieri în ceea ce priveşte schimbarea preţurilor la medicamente.
Din cauza deprecierii cursului leueuro, distribuitorii susţin că, din mai şi până acum, au vândut unele medicamente în pierdere, având pagube de aproximativ 30 de milioane de euro. „Încet, încet, anumite medicamente vor dispărea de pe piaţă, pentru că nu le vom mai importa“, ne-a declarat Ileana Niculescu, director executiv la Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente. Până pe 30 iunie, după finalizarea alegerilor locale, ministrul sănătăţii a îngheţat preţul la medicamente.
Preţuri mai mari cu 10 la sută
Unii farmacişti spun că s-au aşteptat la aşa ceva şi că nu vor exista probleme până la vară, pentru că şi-au făcut stocuri. „Am făcut comenzile din timp, iar pacienţii pe care îi deservim nu vor avea probleme. Totuşi, dacă se continuă în acest ritm, nu vom mai face faţă. Vor fi afectaţi mai ales pacienţii cu boli rare, deoarece nu va mai fi rentabil să se aducă medicamente pentru ei“, a explicat farmacistul Constantin Ciulu. Distribuitorii, pe de altă parte, susţin că stocurile sunt minime, pentru că au adus doar stictul necesar din medicamentele pe care le vând în pierdere.
Dacă ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ar fi acceptat solicitarea distribuitorilor şi importatorilor de medicamente de recalculare a preţurilor, medicamen