CORUPŢIE Paznicii gropii de gunoi din Timişoara primesc bani de la căutătorii de metale Zeci de persoane trăiesc din vânzarea resturilor pe care le aruncă timişorenii. Ei dau mită ca
CORUPŢIE Paznicii gropii de gunoi din Timişoara primesc bani de la căutătorii de metale
Zeci de persoane trăiesc din vânzarea resturilor pe care le aruncă timişorenii. Ei dau mită ca să poată intra pe groapa de gunoi de lângă oraşul bănăţean.
Groapa de gunoi de lângă Timişoara reprezintă o sursă de venit importantă pentru foarte mulţi boschetari. Ei caută în special fier şi obiecte care conţin părţi de metal, pe care timişorenii nu le duc la centrele specializate de colectare. Din vânzarea acestora, o persoană poate câştiga până la 20 de lei pe zi sau chiar mai mult, dacă are întâietate atunci când ajung maşinile de gunoi din oraş.
După colectarea materialelor, acestea sunt scoase de pe groapa de gunoi, de obicei cu căruţele trase de cai, şi vândute mai departe altor persoane care în final merg la centrele unde se cumpără fier vechi.
Acces permis, la înţelegere cu paznicii
Groapa este în mod normal o zonă cu acces interzis străinilor, unde doar angajaţii societăţii de salubrizare RETIM pot intra. Problema e că perimetrul nu este înconjurat de gard şi oricine poate evita paza de la principala poartă ca să ajungă la deşeuri. Orice nou intrus este însă imediat sesizat pentru că cei care intră de obicei pe groapa de gunoi o fac la înţelegere cu paznicii şi anunţă prezenţa unei persoane noi de teamă să nu fie nevoiţi să-şi împartă terenul de exploatare sau să fie amendaţi.
Persoanele care au adăposturi improvizate lângă groapă spun că, la înţelegere cu oamenii de la poartă, se poate intra. "Le dăm ceva din când în când, de-un suc sau o cafea şi te lasă să intri. Ei nu au treaba noastră, au venit alţii de ne-au dărâmat coliba pe care am av