Fraudele asupra cardurilor Bancpost au fost facute prin doua atacuri simultane, unul bazat pe scurgeri de informatii din interiorul unitatii bancare, iar celalalt realizat cu ajutorul clonarii cardurilor, au declarat surse judiciare, citate de NewsIn. Informatiile se bazeaza pe cercetarile realizate de la sesizarea fraudei si pana in prezent. Cercetarile conduc catre doua grupari infractionale, fara legatura intre ele, care au atacat banca simultan.
Potrivit acelorasi surse, una dintre grupari s-ar fi folosit de informatii din interiorul bancii si asa s-ar justifica seriile consecutive ale cardurilor fraudate, iar cealalta ar fi clonat cardurile unor utilizatori folosindu-se, cel mai probabil, de doua bancomate situate in sectorul 6. Informatiile mai arata ca blank-urile folosite pentru clonarea cardurilor fraudate provin din Asia.
Bancpost a avut primele suspiciuni de frauda asupra cardurilor Millenium in zilele de Pasti, iar in seara zilei de 30 aprilie, a restrictionat operatiunile de retragere de numerar de la bancomate.
Potrivit reprezentantilor institutiei, imediat dupa ce a luat aceasta decizie, Bancpost a informat toti angajatorii in legatura cu masura luata si acestia, la randul lor, au informat utilizatorii de carduri. Clientii nu au putut retrage numerar de la bancomate, dar au putut face plati la comercianti si au putut incasa banii de la casieriile bancii. Bancpost a inceput emiterea de noi carduri, saptamana trecuta, si deja mare parte dintre acestea au fost inlocuite.
Numarul cazurilor de frauda nu a fost inca stabilit intrucat, potrivit reprezentantilor bancii, nu toate plangerile se dovedesc intemeiate, iar unii clienti ar putea sesiza mai tarziu lipsa sumelor din conturi. Din aceste considerente, prejudiciul total nu a fost inca evaluat, dar in cel mai pesimist scenariu acesta s-ar ridica la 200-300 mi