Ziua de 9 mai este Ziua Europei pe care, din anul 2007, si romanii o sarbatoresc alaturi de celelalte tari din Uniunea Europeana. Se organizeaza concursuri intre licee, dezbateri, cursuri pe diferite teme, poate chiar campanii si impartiri de fluturasi si agende cu simbolul Uniunii. La partea teoretica stam destul de bine sau cel putin stim ca Uniunea Europeana ne va ridica din starea de somnolenta, indiferenta si aspect degradat pe care le avem. Dar, din punct de vedere al atitudinii, al mentalitatii, al deciziilor pe care le luam, sintem oare pregatiti sa fim cetateni europeni? Sa-i analizam pe braileni, care sint cei mai la indemana.
Europenii se mindresc cu un patrimoniu bogat de valori, printre care si dreptul la un mediu protejat. Protejeaza oare brailenii natura sau spatiul verde? Hirtii cit cuprinde pe strazi, sticle goale, cosuri de gunoaie rasturnate, resturi aruncate in iarba (cel mai bun exemplu este imaginea padurii din Lacul Sarat, care arata ca un adevarat masacru dupa ziua de 1 Mai, in care romanu’ a iesit la iarba verde, la un gratar).
Uniunea Europeana se bazeaza pe democratie, pe idealuri de pace si solidaritate. Din moment ce motto-ul romanului este "Vreau sa fac ce vreau eu, dar nu stiu ce vreau" cum sa adoptam imaginea cetateanului European si sa respectam valorile Uniunii? Nici macar termenul de "DEMOCRATIE" nu ne este clar in minte, ca sa nu mai vorbim de pastrarea pacii si a ordinii. Romanului ii sare mereu tandara din absolut orice si cind vine vorba de orgoliu, se ajunge la lupte si batai pentru suprematie.
Europeanul respecta legea, nu se abate de la ea, are un comportament civilizat, respecta pe aproapele sau indiferent de diversitatile culturale, lingvistice sI religioase. Romanul insa exceleaza prin incalcarea normelor de bun-simt (violenta verbala folosita in exces, violenta fizica) iar vorba lui cea ma