În urmă cu zece ani, pe când era acrobată, dresoarea Mioara Igna a căzut de la trapez de la o înălţime de 15 metri şi s-a ales cu o fractură la coloana vertebrală. Ambiţia şi dorinţa
În urmă cu zece ani, pe când era acrobată, dresoarea Mioara Igna a căzut de la trapez de la o înălţime de 15 metri şi s-a ales cu o fractură la coloana vertebrală. Ambiţia şi dorinţa de a reveni în lumea circului au ajutat-o să se-ntoarcă în arenă, unde continuă aventura.
"Am ales să trăiesc periculos pentru că viaţa înfloreşte numai acolo unde există risc!", spune Mioara.
De mai bine de un an şi jumătate, ea dresează feline. Lucrează la un număr cu Adrian Radu sub coordonarea atentă a profesorilor Ionel Gheorghe şi Maria Ionel. Mioara este prima femeie din România, care, după mai mult de 15 de ani, intră în manej să lucreze cu feline.
Pentru a deveni dresor trebuie să îţi placă animalele, spune Mioara. Apoi, îţi trebuie răbdare şi putere de muncă. Un alt aspect este talentul. "Talentul nu este o ştiinţă, nu se poate învăţa. Talentul este cel mai misterios dintre lucrurile care se află în faţa înţelegerii umane. Deseori, ritmul în care se desfăşoară repetiţia şi spectacolul este unul infernal, la care nu poţi face faţă neavând o pregătire fizică şi psihică", completează dresoarea.
Cele 15 minute ale numărului de dresură cu tigrii siberieni, în spatele căruia se ascund peste 2.000 de ore de muncă, sunt incluse în noua premieră de la Circ&Variete Globus, "Pădurea fermecată".
Dresuri periculoase şi acrobaţii
Şase tigri siberieni, cu un caracter agresiv, sunt ţinuţi în frâu de Mioara şi Adrian. Pe lângă ei, programul spectacolului mai conţine un număr de dresură de papagali tropicali şi un vultur pleşuv (executat de germanul Jochen Krenzola), dresură de ponei, acrobaţii şi multe surprize.
Spectacolul "Pădurea fermecată" este pus în scenă