Lipsa materiilor prime şi creşterea galopantă a preţurilor determină omenirea să caute soluţii tot mai ingenioase Telefoanele vechi sunt la mare căutare pentru metalele preţioase Lipsa materiilor prime şi creşterea galopantă a preţurilor determină omenirea să caute soluţii tot mai ingenioase
Telefoanele vechi sunt la mare căutare pentru metalele preţioase încorporate în structura lor. Cauza: preţurile materiilor prime ating cote alarmante.
Materialele colectate din produsele electronice vechi sunt folosite în general la fabricarea de noi componente. Aurul, care este un element mai bun conducător decât cuprul, este revândut companiilor producătoare de telefoane celulare pentru realizarea circuitelor imprimate. Metalele preţioase recuperate pot fi de asemenea topite şi transformate în lingouri care ajung la fabricanţii de bijuterii. "Colectăm orice fel de metale, preţioase sau nu", spune Tadahiko Sekigawa, preşedintele unei firme nipone specializate în reciclarea materiilor prime.
Zeci de milioane de telefoane celulare vechi şi alte dispozitive electronice scoase din uz sunt aruncate în fiecare an în Japonia. "Pentru unii ar părea că este vorba de un munte de gunoaie, în realitate este vorba însă de o mină de aur", arată promotorii niponi ai "mineritului urban".
Japonezul Susumu Arai lucrează la o firmă situată în localitatea Honio (la circa 90 kilometri de Tokyo), care are ca obiect de activitate reciclarea metalelor. Povesteşte că a fost sceptic când şi-a început activitatea la această companie în urmă cu doi ani. Cu timpul şi-a dat seama de eficienţa rezultatelor obţinute, constatând că importante cantităţi de aur şi alte metale pot fi recuperate datorită "mineritului urban".
Producţia unei mine
Produsele electronice sunt sortate pe categorii şi demontate manual. Substanţe chimice speciale se utilizează pentru "dizolvarea"