Romanii de peste granite au presa lor. Nu cea facuta pachet la Bucuresti si trimisa prin curierat rapid la chiosc in Londra, Berlin, pe santiere in Italia si plantatii in Spania. De vreo patru ani incoace, tot apar ziare, situri pe net, brosuri culturale, radiouri cu si fara manele pentru romanasii de dincolo. Unele dispar, altele rezista. Raman pe baricade si cativa jurnalisti care se incapataneaza, pe bani putini, sa traga semnalul de alarma la ce se intampla in diaspora. Pentru ei si alti cativa interesati, s-a facut un seminar de presa de doua zile (8-9 mai), la Paris.
Agenda si participare
Seminarul de presa sub genericul “Prezenta mediatica romaneasca in tarile Uniunii Europene”a avut loc in cladirea Ambasadei Romaniei de la Paris si a fost onorata de oficiali: ambasadorul Teodor Baconschi, ministrul consilier Dumitru Preda, director al Directiei Originarilor din Romania (DOR) din MAE, Mihai Gheorghiu, secretar de stat si seful Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DRRP).
Consilierul diplomatic de la Amabasada din Paris, Radu Ciobotea, a colaborat cu Asociatia “Agrupacio Romanesa per la Cultura Nou Horizont”din Valencia, condusa de Adriana Vidroiu, pentru a oferi cadrul organizatoric al intalnirii.
Au fost prezente televiziunile romanesti ProTV si TVR international, ziaristi francezi, corespondenti de presa in strainatate la Antena 1 si Hotnews.ro. Li s-au alaturat directori, redactori-sefi si jurnalisti de la ziare, reviste, posturi de radio si TV locale din Spania, Italia, Marea Britanie, Germania si Ungaria.
Pe agenda de lucru au stat „Conditia jurnalistului roman in strainatate, avantaje (n.r. as adauga si dezavantaje) drepturi si obstacole, acces la informatii, colaborare cu autoritatile din statele respective”. S-a discutat despre comunitatile romanesti carora li se adreseaza mijlo