FACTORII CARE TE INFLUENŢEAZĂ. Dacă vrei să nu mănânci mult, uită de dulciuri şi stai departe de restaurantele în care este frig. Sursa: Reuters
Cartofii, pastele făinoase şi pâinea ţin pofta de mâncare în frâu. Dulciurile, în schimb, stimulează apetitul. La fel şi frigul. Astfel, dacă v-aţi întrebat de ce în unele restaurante temperatura este scă- zută, aflaţi că acesta ar putea fi unul dintre răspunsuri. Nutri- ţioniştii au alcătuit o listă cu factorii care influenţează apetitul şi oferă câteva ponturi despre cum puteţi să diminuaţi pofta de mâncare exagerată.
1. DULCIURILE. Dacă încercaţ i să vă potoliţi foamea cu prăjituri sau bomboane, nu aţi ales soluţia potrivită. Acestea cresc brusc glicemia, apoi o scad şi aşa apare foamea. „Pâinea, cartofii, pastele făinoase sunt mai bune decât dulciurile concentrate. Ele menţin glicemia crescută pe termen mai lung“, explică medicul nutriţionist şi diabetolog Tiberiu Mogoş, de la Institutul „N. Paulescu“, din Bucureşti.
2. ALCOOLUL. În cantităţi mici, băuturile alcoolice sunt un stimulent digestiv. „În schimb, dacă beţi mult, nu veţi mai avea poftă de mâncare. Sfatul este, totuşi, să consumaţi puţin alcool“, sugerează medicul Tiberiu Mogoş. O altă explicaţie pentru faptul că alcoolul creşte pofta de mâncare este legată de comportament. Când consumă bere, vin ori lichior, oamenii nu mai gândesc chiar la fel de clar ca atunci când nu au băut nimic, iar asta îi poate determina să mănânce mai mult.
3. TEMPERATURA. Cu cât este mai scăzută temperatura, cu atât corpul cere mai multă mâncare. Este şi motivul pentru care unele restaurante aleg săli mai răcoroase pentru clienţi. La ora mesei, metabolismul este încetinit, iar servirea unui meniu îl poate încălzi. Când corpul începe să se încălzească, este un semnal că aţi ajuns la saţietate.
4. ASPECTUL PRODUSELOR. Cerce