88 de bucuresteni din sectorul 3 lupta sa pastreze o suprafata de spatiu verde amenajata chiar de locatari, acum 40 de ani. In locul copacilor plantati de bucuresteni, Patriarhia vrea sa construiasca o biserica si o casa parohiala. Terenul a fost concesionat cu titlu gratuit bisericii, desi legea interzice instrainarea spatiilor verzi publice. O portita birocratica lasa insa loc de interpretari, iar spatiul verde dintre blocuri ar putea lasa loc unei biserici. Tot intre blocuri.
"In fata blocului nostru, pe Strada Fizicienilor, nr. 9, se afla un mic parculet cu copaci plantati acum 40 ani de catre locatari. Desi e singura oaza de verdeata din zona, Primaria a decis ca acest teren - situat la mai putin de 20 de metri de bloc - sa fie dat spre folosinta Patriarhiei, pentru construirea unei biserici si a unei case parohiale. Totul - fara instiintarea si acordul nostru", spune Sebastian Stejar, unul dintre locatarii zonei.
Terenul amenajat de bucurestenii de pe strada Fizicienilor apare in doua documente, cu doua regimuri diferite. Intr-unul figureaza ca “spatiu verde”, “pe domeniul public”, gestionat de Administratia Domeniului Public (ADP) din cadrul Sectorului 3. In Certificatul de Urbanism solicitat de preotul Grapa Ghelasie, terenul figureaza “in domeniul privat al Municipiului Bucuresti” si “liber de constructii”. In baza celui de-al doilea document, Primaria Sectorului 3 a concesionat bisericii terenul de 4000 de metri patrati, cu titlu gratuit (n.r. vezi documentele atasate).
Biserica cu gresie, termopan si tamplarie interioara din lemn de stejar
Pe suprafata de 4000 de metri patrati urmeaza sa fie construit un ansamblul bisericesc “Acoperamantul Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu”, care va cuprinde pe langa biserica si casa parohiala clopotnita, platforme pietonale, locuri de parcare si anexe – fara sa fie specificat