La 9 mai 1950, ministrul de externe francez Robert Schuman punea bazele a ceea ce este astăzi UE. Dorinţa de atunci, spunea Jean Monnet (arhitectul unităţii europene), nu era de a coaliza state, ci de a uni oameni. Sursa: Reuters
În cel de-al doilea an de când România face parte din marea familie europeană, ziua a fost marcată de numeroase evenimente. La Oradea, a fost ridicat cel mai mare steag al UE, de 12 metri lungine şi 5 lăţime. La Suceava, peste 100 de desene ale copiilor de şcoală primară au fost premiate la expoziţia „Zâmbet pentru Europa“, iar în Bistriţa elevii unui liceu au pregătit mâncăruri din 14 ţări de pe continent. Mai mult, la Bruxelles a avut loc „Ziua porţilor deschise“, unde România a avut un stand de prezentare.
Zi plină de evenimente
În marile oraşe ale ţării nu au lipsit nici dezbaterile publice, mesele rotunde, expoziţiile de carte sau participări în cadrul evenimentelor culturale europene. În Capitală, preşedinţia a organizat o recepţie la Palatul Cotroceni, iar Festivalul EuropaFest a debutat cu un concert dedicat sărbătoririi Zilei Europei. La Oradea, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Euro“, a fost lansat un stol de porumbei, iar manifestă rile s-au încheiat cu un concert.
Mai mult, spectacolele „Je m’en vais... /Mă tot duc...“, de Marc Doré, şi „Du pain plein les poches“, de Matei Vişniec, avându-i ca protagonişti pe Oana Pellea şi Sandu Gruia, au fost prezentate vineri şi sâmbă tă, la Paris, în cadrul manifestă rilor dedicate Zilei Europei.
„Declaraţia Schuman“, piatră de temelie
Ziua de 9 mai 1950 reprezintă începutul construcţiei europene, data când s-a propus planul de creare a UE. În această zi, în urmă cu 58 de ani, ministrul de externe francez Robert Schuman a prezentat la Paris viziunea unei Europe Unite, care să asigure pacea şi prosperitat