Psiholog FLORIN TUDOSE
"Cu cat inaintezi in varsta, cu atat mai mult ai nevoie de afectiune"
La 50 de ani mai avem dreptul la dragoste? Dintr-o jena prost inteleasa, refuzam sa discutam sincer despre varsta a doua, considerand ca dupa 50 de ani oamenii sunt scosi pe tusa. Ce este si ce nu este adevarat din aceasta prejudecata, aflati din interviul urmator
- In interviurile si cartile dvs. ati afirmat, nu o data, ca iubirea si erotismul nu tin de varsta. Este o metafora sau un adevar?
- In mod normal, aceasta varsta ar trebui sa fie cea mai frumoasa. Este perioada de maxim echilibru si de implinire din viata unui om. Este momentul cand personalitatea noastra se implineste cu adevarat si ne aratam a fi ceea ce suntem. Am scapat de turbulentele adolescentei si nu suntem apasati nici de bolile si pierderile batranetii. Traim, cu alte cuvinte, o perioada a implinirilor si a rafinamentului, in timp ce, rodat si trecut prin multe, cuplul isi arata trainicia. Ce pierdem in cantitate castigam calitativ. Devenim intru totul jumatatea celuilalt. Si invers. Crizele care apar la inceputul casatoriei devin o amintire. Prin echilibru si maturitate, cuplul ofera mari compensatii. Mareste, de pilda, durata de viata. Se stie ca celibatarii traiesc mai putin decat cei casatoriti si, in mod sigur, sunt mai depresivi.
- Daca lucrurile stau asa, cum se explica atunci disputele si certurile, indiferenta sau chiar ura care mocnesc in unele cupluri? Din vina cui se ajunge la divort?
- De regula, vina apartine amandurora. Principalul motiv este rutina. Din diferite pricini, unul sau altul din soti nu se mai intereseaza sa reprezinte ceva nou pentru partener: se imbraca mereu cu aceleasi haine, ramane captiv unor tabieturi monotone, impune sotului sau sotiei un stil de viata excesiv de sedentar, plicticos, previzibil. Remediul