Postasul le-a adus plicuri in care scrie ca trebuie sa mearga la adresa cutare, in ziua cutare, la o ora anume. Acolo e APIA, la capatul tramvaiului 102. Intra in sala de la parter si apoi cauta pe hartile facute de satelit. Pana isi dibuiesc parcelele. Cu degetele umflate de munca, tin pixul stangaci si dau sa faca harti. Cu blocurile fizice. Si blocurile mici. Da’ nu” pusca”! Asa se face ca la Cluj, pe anul trecut, din 10 milioane de euro s-au primit doar trei.
La Agentia de Plati pentru Interventii in agricultura de la Cluj, s-au depus cam 70% din numarul de cereri asteptate pentru sprijin financiar in agricultura pentru 2008, pana la 15 mai. Dupa aceasta data-limita se mai primesc cereri, dar se percep penalitati de 1%.
Zilnic vin cam 25 de tarani la biroul unui functionar de la APIA. “Fermierii” , cum sunt pomeniti in scriptele europene, consulta hartile de pe pereti si incearca sa faca schita terenurilor, sa completeze cererile. Functionarii ii ajuta, dar totul trebuie sa mearga repede, pentru ca altii asteapta la rand.
3 din 10
Anul trecut s-au depus 41.300 de cereri in acest judet. Din ele, 1000 de cereri nu au fost eligibile pentru ca parcelele nu au coincis cu hartile sau au fost mai mici de 30 de ari, sau suprafetele totale mai mici de un hectar. Alte 2000 de cereri de anul trecut nu au intrat in plati pentru ca nu au fost inca procesate inca. Asa s-a ajuns ca din cele 10 milioane de euro solicitate, sa se primeasca in tot judetul Cluj, doar 3 milioane de euro.
Taranul e pe harti
“E prostie curata! Sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi aici ca esti un om nenorocit! Eu ma uit prostit la hartile alea si am doar 54 de ani, dar omu’ acela di pa scaun care are 75? Da unde sa stim noi cum e cu hartile aistea, cu blocurile fizice si cu blocurile mici. Ni, ia aicea, dumneata ai sti? Am 25 de hectare, ca eu